Javea

In de schaduw van de Montgo tussen Xabo de San Antonio en Cabo de La Nao ligt het vissersdorp Javea (in het Valenciaans Xàbia).

Het is een vissersdorp dat is uitgegroeid tot een belangrijke toeristische bestemming aan de Costa Blanca. Javea ligt ongeveer halverwege de Costa Blanca, tussen Calpe (Calp) en Dénia in. Javea is onderverdeeld in drie delen, de oude kern, de haven en het meer toeristische gedeelte Playa de Arenal.

Javea is een prachtig plaatsje om te wonen. De makelaars van Altea Premium Properties bieden een ruim aanbod van nieuwbouw huizen, luxe villas en appartementen aan in Javea. 

Javea Oude Stad 

De oude kern van Javea ligt niet direct aan het water, maar ongeveer een kilometer landinwaarts. Hier in de oude smalle straten is van het massatoerisme weinig merkbaar. Hier vind je prachtige bouwwerken zoals de kerk van Sant Bartomeu en de Kapel van Santa Anna. De oude binnenstad van Javea heeft veel charme en meerdere goede restaurants.

De haven Duanes del Mar bestaat uit twee delen: de jachthaven en de vissershaven. ‘s Morgens komen de vissersboten hier aan wal om de vele bakken met zojuist gevangen vis naar de visafslag te brengen.

De toeristen verblijven vooral langs de lange kuststrook van Javea. De gehele kuststrook van Javea is ongeveer drie kilometer lang. Het belangrijkste strand van Javea is Playa del Arenal (Platja de l’Arenal). Rondom dit fijne zandstrand ligt een wandelboulevard met veel restaurants, terrasjes en boutiques Aan de noordkant van Javea ligt een kiezelstrand La Grava. Dit kleinere strand kent net als het drukke Arenal een eigen wandelboulevard met aangename terrasjes. Ondanks de kleinere afmetingen is het La Grava strand minder druk dan het Arenal strand. Tussen deze twee stranden ligt Muntanya I. Dit is een strand van grote kiezels afgewisseld met grote stukken rotsachtig gebied. In dit rustige stuk van Javea zie je enkele relaxte strandtentjes (chiringuitos) waar je met een hapje en drankje heerlijk kunt genieten van het fantastische uitzicht over de Middellandse zee.

Arenal Strand Javea 

Nabij Javea ligt het prachtige natuurgebied de Montgo. De berg Montgó biedt met een hoogte van 753 meter een fraai uitzicht over Javea en omstreken. Ook zorgt deze berg er mede voor dat wind en slecht weer Javea wat minder gemakkelijk kunnen bereiken. Vanaf Montgó kun je op heldere dagen het 90 kilometer verderop gelegen eiland Ibiza zien liggen. De Montgo wordt door vele mensen bewandeld, je moet er echter in de zomer rekening mee houden dat het erg warm kan worden en een lange wandeling op het midden van de dag niet aan te raden is. Op minder mooie dagen kan het zo zijn dat de Montgo ineens verdwijnt in de mist.

 Javea Montgo